De kleine ondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

In 2019 heeft de belastingdienst via verschillende wegen bekend gemaakt dat de Kleine Ondernemersregeling zoals wij deze kenden is komen te vervallen.

Kort samengevat houdt het in dat wanneer je over een boekjaar per saldo minder dan €1883 hoeft af te dragen aan BTW, dat dit dan verminderd mag worden tot maximaal nihil. Het verschil moet vervolgens meegenomen worden als een bate voor je onderneming in de inkomstenbelasting. Deze regeling mocht alleen toegepast worden door eenmanszaken en vennootschap onder firma.

Met ingang van het kalenderjaar 2020 wordt de Kleine Ondernemersregeling (KOR) vervangen door een nieuw systeem (ODOV).

De belangrijkste punten hierin zijn:

  1. Vooraf aanmelden voor 3 jaar gelijk
  2. De omzet is maximaal €20.000 per jaar
  3. Administratieplicht blijft
  4. Ook voor BV’s
  5. Geen aangiften omzetbelasting
  6. Geen vermelding btw bedrag op eigen facturen

Wanneer je vooral aan ondernemers levert zal je in de nieuwe regeling alleen nog maar facturen sturen, zonder BTW. Zou je het eindtotaal op de factuur gelijk houden, zoals voorheen, dan zou je voor jouw klant stukken duurder en dus minder aantrekkelijk worden.

Zoals je kunt zien kunnen de gevolgen voor jouw bedrijf best groot zijn. Deze regeling heeft dus voor- en nadelen.

Bij deze regeling moet je zodra de omzet boven €20.000 uitkomt, wel weer facturen met BTW sturen. Dit kan dus betekenen dat je ineens 21% duurder wordt voor particuliere klanten. Tevens ben je dan ook tijdig verplicht om je weer aan te melden voor de BTW aangifte via de website van de belastingdienst.

Stuur je bij deze regeling al eerder een factuur met BTW dan zal je vanaf dat moment elke volgende factuur met BTW moeten verzenden.

Waar bij de oude regeling er een ontheffing was voor de administratieve verplichtingen betekent de nieuwe regeling enkel een ontheffing voor de BTW: de administratie dien je nog steeds op orde te hebben.

Vooral voor starters met grote investeringen bij aanvang, kan het gelijk toepassen van deze regeling heel nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld een taxichauffeur die een nieuwe vervoermiddel aanschaft, maar vervolgens de BTW op het vervoermiddel niet kan terugvragen.

Wil je deze regeling toepassen, maar twijfel je? Wij helpen u graag hierbij.